Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 1/2 szklanki
podroby 400 gramów
wątróbka drobiowa 500 gramów
udko z kurczaka 1 sztuka
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
kasza manna 3-4 łyżki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pasztet jest dosyć chudy, zdrowszy od kupionego, zawiera błonnik z kaszy, której wcale nie wyczuwa się w smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaszą gryczaną

Kaszę ugotować w 1 szklance wody z dodatkiem soli i wystudzić. Podroby ugotować, aż będą miękkie. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na oleju i po chwili dodać umyte wątróbki (koniecznie usunąć żółć gdyby była). Dusić do miękkości. Posolić, a wytworzony sos pozostawić. Mięso z rosołu oddzielić od kości, skórki usunąć.

Wszystkie składniki zmielić na drobnym sitku. Dodać jajka, bułkę tartą i kaszę manną oraz sos z duszenia wątróbki i przyprawy do smaku.

Dokładnie wyrobić, wyłożyć do natłuszczonej keksówki lub foremek aluminiowych. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak