Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki
Kaczkę podzielić na kawałki, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Dodać obraną pokrojoną w grube paski marchewkę, pietruszkę,liście
laurowe,ziarenka pieprzu oraz kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu
do miękkości
mięsa.
Odcedzić,pozostawiając 1 szklanki wywaru. Obraną cebulę,pokroić w
piórka, zeszklić na oleju.Gdy już będzie miękka na patelnię włożyć
oczyszczoną
wątróbkę kaczą i podsmażyć je z obu stron po kilka minut.
Oddzielić mięso kaczki od kości i wraz z cebulą, wątróbką
marchewką,pietruszką,cebulą,przemielić 2 razy przez maszynkę.
Dodać,przeciśnięty czosnek przez praskę,
jajka,kaszę mannę,wywar. Doprawić do smaku w/w przyprawami.
Wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy,(np keksówki o długości 32 cm )wierz posmarować
olejem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.