Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 cała kaczka 2 kg
wątróbki kaczej (lub innej drobiowej) 300 g
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
cebule 2 szt
ząbki czosnku 2-3 szt
olej
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziarenka pieprzu 3 szt
kostka bulionowa drobiowa 1 szt
jajko 4 szt
kaszy manny 2 łyżki
wywaru z mięsa i warzyw 1 szklanka
do smaku
majeranku Pyrmat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
czerwonej czubrycy 2 łyżeczki
gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki


Kaczkę podzielić na kawałki, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Dodać obraną pokrojoną w grube paski marchewkę, pietruszkę,liście
laurowe,ziarenka pieprzu oraz kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu
do miękkości
mięsa.
Odcedzić,pozostawiając 1 szklanki wywaru. Obraną cebulę,pokroić w
piórka, zeszklić na oleju.Gdy już będzie miękka na patelnię włożyć
oczyszczoną
wątróbkę kaczą i podsmażyć je z obu stron po kilka minut.
Oddzielić mięso kaczki od kości i wraz z cebulą, wątróbką
marchewką,pietruszką,cebulą,przemielić 2 razy przez maszynkę.
Dodać,przeciśnięty czosnek przez praskę,
jajka,kaszę mannę,wywar. Doprawić do smaku w/w przyprawami.
Wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy,(np keksówki o długości 32 cm )wierz posmarować
olejem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak