Pasztet z kaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 cała kaczka

    2 kg
  • wątróbki kaczej (lub innej drobiowej)

    300 g
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • olej

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziarenka pieprzu

    3 szt
  • kostka bulionowa drobiowa

    1 szt
  • jajko

    4 szt
  • kaszy manny

    2 łyżki
  • wywaru z mięsa i warzyw

    1 szklanka
  • do smaku

  • majeranku Pyrmat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • czerwonej czubrycy

    2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Kaczkę podzielić na kawałki, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Dodać obraną pokrojoną w grube paski marchewkę, pietruszkę,liście
laurowe,ziarenka pieprzu oraz kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu
do miękkości
mięsa.
Odcedzić,pozostawiając 1 szklanki wywaru. Obraną cebulę,pokroić w
piórka, zeszklić na oleju.Gdy już będzie miękka na patelnię włożyć
oczyszczoną
wątróbkę kaczą i podsmażyć je z obu stron po kilka minut.
Oddzielić mięso kaczki od kości i wraz z cebulą, wątróbką
marchewką,pietruszką,cebulą,przemielić 2 razy przez maszynkę.
Dodać,przeciśnięty czosnek przez praskę,
jajka,kaszę mannę,wywar. Doprawić do smaku w/w przyprawami.
Wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy,(np keksówki o długości 32 cm )wierz posmarować
olejem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat