Pasztet z jajek i pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    13
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    2-3
  • ser żółty

    250 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • śmietana gęsta

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis znalazłam na stronie Olgi Smile...coś innego a jakie dobre...mmm :)

10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Ser żółty i jajka zetrzeć na tarce (duże oczka).
Pieczarki oraz cebulę oczyścić. Zetrzeć również na tarce (duże oczka) i usmażyć na łyżce oleju.
W wysokim (dużym) naczyniu mieszam, jajka na twardo, ser żółty, pieczarki z cebulką, posiekaną natkę, śmietanę, bułkę tartą, jajka surowe (3 sztuki); doprawiam do smaku.
Powstałą masę przekładam do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu, kroimy w plastry i podajemy z sosem tatarskim, chrzanem etc

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 30.09.2013 19:49
wyśmienity pasztet!
sylwia_mc 30.09.2013 11:59
bardzo fajny przepis, warto wypróbować
halina17 30.09.2013 11:26
Jak dla mnie pyszny pasztet.
Aida 30.09.2013 10:54
trzeba upiec bo naprawdę smaczna potrawa :)
Konczi 30.09.2013 10:48
podoba mi sie ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat