Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    2 szklanki
  • marchew

    6 szt
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki foto
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki foto
Soczewicę dokładnie wypłukać, a następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 7 minut. Odcedzić i przełożyć do miski.
Krok 3 - Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki foto
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić marchewkę i podsmażyć przez chwilę. Dodać przyprawy, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 4 - Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki foto
Przełożyć zawartość patelni do soczewicy. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki foto
Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

08.02.2017 19:43
warto zrobić

Wafelek2601

08.02.2017 19:20
Pysznie wygląda

Edith85

08.02.2017 18:33
Uwielbiam:)

Beatris

08.02.2017 18:09
Ciekawy pasztet, z pewnością pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat