Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni
Dynię dokładnie umyć, usunąć gniazdo nasienne, osuszyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć kawałki dyni, spryskać je olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestygnięcia.
Ziarna ciecierzycy starannie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ciecierzycę ugotować do miękkości. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
Cebulę pokroić i usmażyć na oleju bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia i razem z pieczoną dynią i grzybami również zmielić w maszynce.
Zmieloną ciecierzycę, cebulę, dynię przełożyć do miski miksera, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy i jeszcze raz bardzo starannie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.