Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z bakłażana i soczewicy z dodatkiem czerwonej papryki
Soczewicę namoczyć na godzinę. Następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
Marchew, pietruszkę pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła klarowanego, następnie dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę i obranego pokrojonego w grubą kostkę bakłażana. Całość podsmażać około 5 minut.
Ugotowaną, odsączoną soczewicę delikatni odcisnąć. Razem z podsmażonymi warzywami oraz czosnkiem zmielić w maszynce na średnim sitkiem. Dodać jajko, otręby owsiane oraz ostrą paprykę, kmin rzymski i kurkumę. Wymieszać powstałą masę doprawiając pieprzem i solą. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać dwie trzy łyżki wody z gotowanej soczewicy.
Włożyć do wysmarowanej masłem foremki i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.