Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wołowo-wieprzowy

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pręga wołowa 300 gramów
łopatka wieprzowa 200 gramów
jajko 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
marchew 0,5 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wołowo-wieprzowy

Kroki postępowania

1
Mięsa myjemy, kroimy w większe kawałki, zalewamy zimną wodą i dodajemy obraną marchew. Gotujemy rosół, zbieramy szumowiny. Po ugotowaniu miksujemy mięso z marchewką, całym jajkiem, doprawiamy.
Krok 1 - Pasztet wołowo-wieprzowy foto
2
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i dokładnie oprószamy bułką tartą.
Krok 2 - Pasztet wołowo-wieprzowy foto
3
Masę mięsną przekładamy do naczynia żaroodpornego, pamiętając żeby nie pozostawić w niej pęcherzyków powietrza.
Krok 3 - Pasztet wołowo-wieprzowy foto
4

Pasztet pieczemy ok. 1 godziny pod przykryciem w temperaturze 170 stopni - odkrywamy na ostatnie 15 minut pieczenia. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Podajemy z pieczywem.

Krok 4 - Pasztet wołowo-wieprzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 22.01.2015 14:40
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak