Pasztet warzywny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • kabaczek

    550 g (startego)
  • marchewka

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • ser żółty

    200 g
  • suszone pomidory

    6 szt
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 łyżeczki
  • chili Prymat

    2 szczypty
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • żółtka

    3 szt
  • białka

    3 szt
  • sól

    1 szczypta
  • olej roślinny

    60 ml
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • masło

    do posmarowania formy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do posypania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet warzywny foto
Soczewicę czerwoną wypłukać, dać do wrzącej, osolonej wody (1 łyżeczka soli) i gotować ok. 15 minut, aż będzie miękka. Soczewicę odcedzić i zmiksować blenderem na gładką pastę.
Krok 2 - Pasztet warzywny foto
Kabaczka obrać, wydrążyć środek z nasionami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - Pasztet warzywny foto
Marchewkę i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce.
Krok 4 - Pasztet warzywny foto
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a natkę pietruszki posiekać drobno.
Krok 5 - Pasztet warzywny foto
W dużym naczyniu wymieszać starty kabaczek, marchewkę, cebulę i żółty ser. Dodać suszone pomidory, pieprz czarny i ziołowy do smaku, przyprawę uniwersalną do potraw, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, żółtka, pastę z soczewicy, olej i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Pasztet warzywny foto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z mieszanką warzywną.
Krok 7 - Pasztet warzywny foto
Masę przełożyć do keksówki (wymiary-góra:30cmx11cm, dół:27cmx8cm) posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 1,5 godziny (przez 50 minut piec pasztet przykryty folią aluminiową).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.07.2016 17:00
dzisiaj mam zamiar wypróbować przepis :)
Klausia 16.07.2016 21:09
Idealny :)
Renataj 06.11.2015 22:54
Bardzo lubię takie pasztety:)
MałaMi89 06.11.2015 21:42
Domowy pasztet to jest to :)
Ola1984 06.11.2015 21:41
Bardzo lubię warzywne pasztety.
Bernadeta1 06.11.2015 17:12
wygląda bardzo smacznie
halina16 06.11.2015 16:17
Dobry pasztet.
monika141 06.11.2015 16:17
smakowity pasztet
RenataZ-et 06.11.2015 15:54
bardzo smaczny
agnieszka214 06.11.2015 15:54
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat