Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 1 kg
wołowina 0,7 kg
boczek surowy 0,5 kg
wątróbka drobiowa 0,5 kg
cebule 4 sztuki
marchewki 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
jajko 4 sztuki
kajzerka 2 sztuki namoczone w mleku
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

1.Mięso umyć, osuszyć. W garnku umieścić udka , wołowinę, boczek oraz obrane marchewki z pietruszką. Zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe , gotować do miękkości mięs i warzyw.

2.Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej , smażyć cebulę z wątróbką na rumiano.

3.Mięsa wyjąc z wywaru pozostawiając0,5 l płynu.

4.Na patelni po smażeniu wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane mięso.

5.Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa Dodać jajka , odciśnięte z mleka kajzerki oraz wlać wywar pozostały z gotowania mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.

6. Do podłużnych form przelać masę. Piec 1,5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 07.02.2016 17:59
Mój mąż jest największym ich smakoszem :) Dziękuję :)
adelajda 07.02.2016 13:05
lubię domowy pasztet
Janina 07.02.2016 11:17
Domowy najlepszy;))
MałaMi89 07.02.2016 09:30
Uwielbiam takie domowe!
jagoda5913 07.02.2016 00:20
dobry przepis
Renataj 06.02.2016 21:36
Domowe pasztety zawsze dobrze smakują:)
halina17 06.02.2016 19:57
Dobry domowy pasztet- lubię.
Beatris 06.02.2016 19:49
Uwielbiam domowe pieczone pasztety:) Pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak