Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet selerowy z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler 80 dag
cebula biała 2 szt
cebula czerwona 2 szt
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 4 szt
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet selerowy z orzechami

Obrane, oczyszczone i opłukane seler i cebule obieramy, kroimy w plasterki przesmażamy na maśle, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 3-4 min. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i dodajemy do warzyw.Przygotowane warzywa i orzechy mielimy trzykrotnie. Następnie dodajemy majeranek, przyprawy do smaku, bułkę tartą, żółtka i ubite na sztywną pianę białka. Dokładnie mieszamy. Wąską formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i przekładamy do niej przygotowaną masę.Pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu uchylamy drzwiki i pozostawiamy pasztet w piekarniku jeszcze ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak