Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet poświąteczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gotowane 2 kg
wątróbki z kurczaka 30 dek
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 7 łyżek
jajko 4 szt
Majeranek suszony Prymat
pieprz
tabasco 4 krople
margaryna 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet poświąteczny

Kroki postępowania

1
Mięsa pozostałe po świętach tzw.z gotowania rosołu, resztki pieczeni,wędlin,obieramy z kości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę i smażymy około 10 min, studzimy i wraz z mięsem mielimy dwukrotnie.
Krok 1 - pasztet poświąteczny foto
2
Do masy mięsnej dodajemy jajka, 4 łyżki bułki tartej,majeranek, tabasco i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - pasztet poświąteczny foto
3
Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę dokładnie ubijając. Wierzch wygładzamy i układamy na wierzchu wiórki z margaryny, posypujemy bułką tartą.
Krok 3 - pasztet poświąteczny foto
4
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Pasztet ma się ładnie zarumienić, a boki mają lekko odejść od boków.
Krok 4 - pasztet poświąteczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 21.11.2013 15:15
super pomysł
Misiabe 04.04.2013 15:05
Dobry pomysł, na pewno skorzystam
GOSIA18 04.04.2013 09:45
ładnie się prezentuje
IZABELA29 04.04.2013 08:13
dobry pomysł..
Magda24 03.04.2013 19:44
z takich aromatycznych resztek pasztet musiał być tez pyszny
tomek18 03.04.2013 18:45
pyszny pasztecik!
teresa18 03.04.2013 17:46
smaczny pomysl
anemon 03.04.2013 17:42
Świetny pomysł na zagospodarowanie poświątecznych mięs.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak