Pasztet po staropolsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    30 dag
  • wołowina

    30 dag
  • szynka

    50 dag
  • wątróbka wieprzowa

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • bułki

    2 szt
  • jajka

    3 szt
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • grzyby leśne

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • imbir

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • słonina

    wg uznania
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso podlewamy 2 szklankami bulionu i dusimy 40 min. Dodajemy warzywa, grzyby i zioła. Gdy mięso i jarzyny są miękkie, mielimy je razem z namoczonymi w sosie bułkami. Do mięsnej formy dodajemy przecedzony sos, żółtka, pianę ubitą z białek, sól, imbir i startą gałkę muszkatołową. Wyrabiamy, wkładamy do wyłożonej słoniną foremki i pieczemy ok godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 11.03.2014 12:04
rewelacyjny pasztet
dianix 09.08.2012 16:11
czasem z mama robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat