Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet paprykowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 z rosołu
wątróbka drobiowa 300 g
boczek wędzony 100 g
cebula 1 szt
papryka 1 szt pieczona
masło 2 lyzki
chleb czerstwy pszenny 1 kromka
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 szt
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 lyzeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,25 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet paprykowy

Kroki postępowania

1

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodać masło i smażyć.
Krok 1 - Pasztet paprykowy foto
2

W międzyczasie obrać mięso z ugotowanych udek, wrzucić do miski.
Chleb zalać gorącym mlekiem i namoczyć.
Krok 2 - Pasztet paprykowy foto
3

Wątróbkę umyć, oczyścić. Wrzucić do boczku z cebulą. Gdy się lekko zetnie, zdjąć z ognia.
Krok 3 - Pasztet paprykowy foto
4

W maszynce zmielić mięso z ćwiartek, wątróbkę z boczkiem i cebulą, zmielić także namoczony (lekko odciśnięty) chleb i paprykę (pieczoną, obraną ze skórki).
Krok 4 - Pasztet paprykowy foto
5
Dodać jajko, wsypać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.
Krok 5 - Pasztet paprykowy foto
6
Nałożyć do kokilek lub niedużej keksówki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.

Krok 6 - Pasztet paprykowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 13.06.2015 01:39
Świetny pomysł na bardzo smaczny pasztecik !!!!!!!!!
IKrakowianka 12.06.2015 21:59
super jest ten pasztet!
IKrakowianka 12.06.2015 21:57
super jest ten pasztet!
Maridka19 12.06.2015 19:00
Ale pyszny domowy pasztecik :) Robię podobnie i jest bardzo dobry .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak