Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet grzybowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 30 dag
mięso mielone 1/2 kg
grzyby leśne 1/2 kg
cebula biała 2 szt
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 dag
jogurt naturalny 200 g
sól do smaku
pieprz do smaku
estragon 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet grzybowy

Kroki postępowania

1
Wątróbkę drobiową płuczemy, a następnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka i podgotowujemy przez kilka minut w nie osolonej wodzie. W środku może pozostać krwista. Odcedzamy i pozostawiamy aby wystygła.
Krok 1 - Pasztet grzybowy foto
2
Grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy do smaku i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, wyjmujemy liście i ziele i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Pasztet grzybowy foto
3
Do pojemnika malaksera wkładamy ugotowaną i wystudzoną wątróbkę drobiową oraz obrane i pokrojone na kilka części białe cebule, a następnie całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 3 - Pasztet grzybowy foto
4
Do masy z wątróbki dodajemy całe jaja, ponownie miksujemy.
Krok 4 - Pasztet grzybowy foto
5
Do pojemnika wkładamy ugotowane, odcedzone i wystudzone grzyby , kolejny raz miksujemy.
Krok 5 - Pasztet grzybowy foto
6
Na koniec dodajemy bułkę tartą wymieszaną z jogurtem naturalnym oraz mielone mięso.
Krok 6 - Pasztet grzybowy foto
7
Powstałą jednolitą masę doprawiamy do smaku solą , mielonym czarnym pieprzem i estragonem, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Krok 7 - Pasztet grzybowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 05.11.2014 15:18
mam ochote na to :)
Pietruszka 05.11.2014 11:33
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak