Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-pieczarkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dkg
cebula 1 szt.
jaja 2 szt.
Bulion grzybowy 1 kostka
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 łyżek
olej do smażenia 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
indyk 1/2 dużej sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Szyję z indyka gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela ang. i liścia laurowego, do miękkości mięsa.Oddzielamy mięso od kości.
Krok 1 - Pasztet drobiowo-pieczarkowy foto
2
Na gorącym oleju,podsmażamy obraną i posiekaną cebulę.Dodajemy pokrojone pieczarki,chwilę dusimy,dodajemy kostkę grzybową.Mieszając odparowujemy sok z pieczarek.
Krok 2 - Pasztet drobiowo-pieczarkowy foto
3
Obrane mięso mielimy razem z wysmażonymi pieczarkami,doprawiamy pieprzem,dodajemy 8 łyżek bułki tartej,mieszamy. Wybijamy żółtka,mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek.Wyrabiamy masę ,którą przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika,pieczemy przez 60 minut.
Krok 3 - Pasztet drobiowo-pieczarkowy foto
4
Po wystygnięciu ,pasztet wykładamy z formy i kroimy przed podaniem w plastry.Podajemy z pieczywem.
Krok 4 - Pasztet drobiowo-pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 30.01.2016 21:37
Świetny pasztet
Alex_M 04.12.2013 11:43
nigdy takiego nie robilam, podoba mi sie :)
ONY_za_kare 30.11.2013 11:46
chętnie bym spróbował!
caralajna 26.10.2013 09:04
skusiłabym się
Zosia1 23.09.2013 21:31
ciekawy przepis i jasno przedstawiony
Malgorzata549 23.09.2013 12:38
apetyczne jedzonko
Róża1 22.09.2013 00:17
też bym spróbowała:-)
gosia56 19.09.2013 21:30
pyszny pasztecik
anemon 03.09.2013 11:03
Nie ma to jak domowy pasztet.
Grazyna0211 16.08.2013 14:23
zapowiada się smaczny pasztet
Seba 14.08.2013 08:59
bombowe jedzenie
adelajda 23.07.2013 09:59
domowy najlepszy
Wacław 17.07.2013 09:33
do 4 dni napewno zachowuje świeżość,znika znacznie szybciej :)
IZABELA29 17.07.2013 08:45
ile można go przechowywać w lodówce
Bernadeta1 13.07.2013 10:58
dawno nie robiłam a bardzo lubię
barbara11561 11.07.2013 08:44
na pewno pyszny:)
Rogalik 30.06.2013 22:40
smaczny pasztet
Motorek 20.06.2013 08:06
aż ślinka cieknie
Dorian 19.06.2013 08:37
pyszny pasztet
Natalia/tubisiek 13.06.2013 18:22
z chęcią bym spróbowała :)
Janina 08.06.2013 17:57
Bardzo fajny przepis na pasztet, na pewno zrobię taki, bo nie jest tłusty;)
romanrafal
romanrafal 08.06.2013 16:10
super pasztecik
fotoviderek 08.06.2013 08:14
Rewelacyjny pasztet :)
Łukasz15 06.06.2013 12:11
Świetny ten pasztet, szkoda że nie można tutaj degustować.
KasiaK90 06.06.2013 09:46
pyszny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak