Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy w cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki drobiowe 500 g
słonina wędzona 40 g
kajzerki 2 sztuki
masło 20 g
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
ciasto francuskie 1 arkusz
porto 100 ml
cebula 1 sztuka
karkówka 500 wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy w cieście

1.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle i odstawianym do wystudzenia. Bułki kroimy w kostkę, zalewamy porto, odstawiamy. Mięso, wątróbki i słoninę kroimy w kostkę.
2.Mięso, wątróbki, słoninę, cebulę i lekko odciśnięte bułki trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Za pierwszym razem przez sitko 5mm, dwa kolejne przez sitko 3mm. Do powstałej masy dodajemy przyprawy oraz żółtka i dokładnie wyrabiamy.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Foremkę keksówkę wykładamy ciastem francuskim, wypełniamy masą. Wierzch masy przykrywamy resztą ciasta. Pasztet pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 07.08.2013 13:56
uwielbiam domowy pasztet, ale tak rzadko go robie. jeszcze taki w ciescie- super
Anna169Hosz 16.10.2012 11:05
Wygląda na bardzo smaczny.
Dorian 11.10.2012 15:16
ekstra
KasiaK90 26.09.2012 17:23
wygląda wspaniale,na pewno pyszny pasztecik
malinka18 14.09.2012 14:25
apetycznie wygląda!
Agnieszka91 14.09.2012 13:06
mniam, mniam...
agam26 14.09.2012 12:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak