Pasztet cukiniowo-owsiany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • otręby owsiane

    2 szkl.
  • jajko

    3 duże
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • chili płatki

    do smaku
  • jajko

    3
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ser żółty

    150 g
  • papryka żółta

    1 mała
  • papryka czerwona

    1 mała
  • cebula czerwona

    1
  • olej

    50 ml
  • Kucharek

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukinia

    2 po 30cm
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i wycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Do startej cukinii wbić jajka.
Krok 2 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Otręby owsiane zmielić młynkiem do kawy (niezbyt miałko), dodać łamany len, posiekaną czerwoną cebulę, zioła i przyprawy oraz olej. Wymieszać na jednolitą masę.
Krok 3 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojony ser żółty (najlepiej pikantny) oraz grysik i skrobię ziemniaczaną.
Krok 4 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Całość wyrobić - najwygodniej ręką.
Krok 5 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Masą napełnić, natłuszczoną i posypaną bułką tartą, keksówkę.
Krok 6 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 60-75 minut, aż pasztet uzyska rumianą skórkę.
Pozostawić w foremce do przestygnięcia.

Pasztet krojony na ciepło rozsypuje się, ale jest bardzo smaczny :)
Najbardziej stabilny robi się po schłodzeniu w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 10.01.2014 20:54
rewelacyjny przepis
Habibi 19.11.2013 18:32
Polecam - warto osobiście spróbować :)
Justyna/Dzastus 14.03.2013 12:07
swietnie wyglada, kolejny dobry sposob na nadmiar cukini, do ulubionych, kiedys na pewno go zrobie
dianix 27.08.2012 20:34
znam to.. zrobiłam w sobote i już dawno po nim śladu nie ma. jutro robię podwójna porcje:)
reniatka 21.08.2012 10:39
wyśmienity pięknie się prezentuje
Habibi 21.08.2012 08:07
U nas zniknęła połowa, zanim pasztet dbrze ostygł ;)
Sroczka 20.08.2012 20:18
Doskonała potrawa. Z chęcią bym zjadła.
Agnieszka_B 20.08.2012 17:34
Rewelacyjna propozycja z wykorzystaniem cukinii :)
sylwia / sytofala 20.08.2012 17:22
intrygujące :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat