Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet cukiniowo-owsiany

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby owsiane 2 szkl.
jajko 3 duże
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
chili płatki do smaku
jajko 3
siemię lniane 2-3 łyżki
kasza manna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ser żółty 150 g
papryka żółta 1 mała
papryka czerwona 1 mała
cebula czerwona 1
olej 50 ml
Kucharek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
cukinia 2 po 30cm
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet cukiniowo-owsiany

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach i wycisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Do startej cukinii wbić jajka.
Krok 1 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
2
Otręby owsiane zmielić młynkiem do kawy (niezbyt miałko), dodać łamany len, posiekaną czerwoną cebulę, zioła i przyprawy oraz olej. Wymieszać na jednolitą masę.
Krok 2 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
3
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojony ser żółty (najlepiej pikantny) oraz grysik i skrobię ziemniaczaną.
Krok 3 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
4
Całość wyrobić - najwygodniej ręką.
Krok 4 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
5
Masą napełnić, natłuszczoną i posypaną bułką tartą, keksówkę.
Krok 5 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 60-75 minut, aż pasztet uzyska rumianą skórkę.
Pozostawić w foremce do przestygnięcia.

Pasztet krojony na ciepło rozsypuje się, ale jest bardzo smaczny :)
Najbardziej stabilny robi się po schłodzeniu w lodówce.
Krok 6 - Pasztet cukiniowo-owsiany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 10.01.2014 20:54
rewelacyjny przepis
Habibi 19.11.2013 18:32
Polecam - warto osobiście spróbować :)
Justyna/Dzastus 14.03.2013 12:07
swietnie wyglada, kolejny dobry sposob na nadmiar cukini, do ulubionych, kiedys na pewno go zrobie
dianix 27.08.2012 20:34
znam to.. zrobiłam w sobote i już dawno po nim śladu nie ma. jutro robię podwójna porcje:)
reniatka 21.08.2012 10:39
wyśmienity pięknie się prezentuje
Habibi 21.08.2012 08:07
U nas zniknęła połowa, zanim pasztet dbrze ostygł ;)
Sroczka 20.08.2012 20:18
Doskonała potrawa. Z chęcią bym zjadła.
Agnieszka_B 20.08.2012 17:34
Rewelacyjna propozycja z wykorzystaniem cukinii :)
sylwia / sytofala 20.08.2012 17:22
intrygujące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak