Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe 50 dag
mięso wieprzowe 50 da
podagardle 50 dag
wątróbka 30 dag
udka z kurczaka 2 szt
bułka czerstwa 1 szt
cebula biała 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

1. Mięso oprócz wątróbki opłukać, zalać wodą i nastawić do gotowania. Zebrać szumowiny i dołożyć warzywa oraz 2 liście laurowe. Gotować do miękkości.

2. Wątróbkę po dokładnym wypłukaniu ugotować osobno. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso po ugotowaniu wyjąć i oddzielić kości.

3. Zmielić mięso z warzywami i bułką trzykrotnie, najpierw przez sitko z większymi oczkami, a potem przez sitko z mniejszymi otworkami. Dodać żółtka jajek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i jeszcze raz wymieszać. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć pasztet do formy i piec około godzinę w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.11.2013 09:38
domowy pasztet jest najsmaczniejszy :)
rjustysia 28.10.2013 09:18
Właśnie przymierzam się do zrobienia takiego pasztetu, ten wygląda bardzo smacznie :)
Pietruszka 09.08.2013 08:19
uwielbiam pasztety domowej roboty
Róża1 27.05.2013 21:57
wspaniały pasztet:-)
gosia56 12.05.2013 21:03
napewno pyszny pasztet
Rafał10 06.05.2013 15:49
domowy = NAJLEPSZY!
Skoter 23.04.2013 14:06
trochę pracy, ale warto zrobić, żeby zjeśc cos dobrego
matesko 22.04.2013 12:23
nie ma to jak samemu zrobi sie pasztet
okrysia 21.04.2013 09:16
Smaczne to!
Milena87 20.04.2013 21:01
domowy jest najlepszy :)
bogusia19 20.04.2013 18:27
uwielbiam takie pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak