Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet
1. Mięso oprócz wątróbki opłukać, zalać wodą i nastawić do gotowania. Zebrać szumowiny i dołożyć warzywa oraz 2 liście laurowe. Gotować do miękkości.
2. Wątróbkę po dokładnym wypłukaniu ugotować osobno. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso po ugotowaniu wyjąć i oddzielić kości.
3. Zmielić mięso z warzywami i bułką trzykrotnie, najpierw przez sitko z większymi oczkami, a potem przez sitko z mniejszymi otworkami. Dodać żółtka jajek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i jeszcze raz wymieszać. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć pasztet do formy i piec około godzinę w temperaturze 190 stopni.