Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 4 szt
mąka 1 kg
suchych drożdży 2 łyżeczki
margaryna 80 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mleko 200 ml
Farsz:
pieczarki 1 kg
cebula 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz
DODATKOWO:
jajko 1 szt do smarowania pasztecików

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pieczarkami

CIASTO DROŻDŻOWE
Mleko wlać do rondla podgrzać. Drożdże wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem , rozetrzeć. Mąkę wymieszać z margaryną, żółtkami, solą i cukrem. Następnie do mąki dodać drożdże, zagnieść ciasto, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
FARSZ
Pieczarki umyć, osączyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Smażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Do usmażonej cebuli dodać pieczarki, dusić kilka minut do wyparowania wody. Ostudzone pieczarki doprawić solą, pieprzem, wymieszać z tartą bułką. Drożdżowe ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty . Na środku ciasta ułożyć na całej długości farsz, zwinąć w rulon, pokroić na kawałki, lub po skosie. Paszteciki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika, piec około 25 minut w 180 stop

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 10.01.2014 01:11
ale chrupiaca skórka :)
patryska76 09.01.2014 21:17
Z chęcią wypróbuję przepis ;-)
Małgorzata106 09.01.2014 20:19
super pyszne
Pomocnik 09.01.2014 19:29
super pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak