Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z farszem grzybowym (wigilijne)
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej odsączone i posiekane grzyby. Całość razem chwilę przesmażamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do gotowej masy dodajemy łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną, cukrem i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczem.