Paszteciki z farszem grzybowym (wigilijne)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    0,6 kilograma
  • drożdże

    1/2 kostki
  • jajka

    2 sztuki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda letnia

    1/2 szklanki

Farsz:

  • grzyby suszone

    ok. 50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej odsączone i posiekane grzyby. Całość razem chwilę przesmażamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do gotowej masy dodajemy łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.

W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną, cukrem i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 18.12.2011 13:18
Pięknie wyglądają :)
Sarenka 15.06.2011 17:38
Super - bardzo je lubie :)
Sarenka 15.06.2011 17:38
Super - bardzo je lubie :)
Iwusia 07.06.2011 00:23
wspaniałe :)
IlonaAlbertos 01.06.2011 00:51
Idealne do czerwonego barszczyku.
Edyta38 27.05.2011 16:20
pyszne
eli82 14.05.2011 19:59
super
eli82 14.05.2011 19:59
super
Ewa111 28.02.2011 19:49
świetne na inne okazje
olsa 17.12.2010 17:33
smaczne;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat