Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka tortowa
0,6 kilograma -
drożdże
1/2 kostki -
jajko
2 sztuki -
margaryna
1/2 kostki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
cukier
1 łyżeczka -
woda letnia
1/2 szklanki
Farsz:
-
grzyby suszone
ok. 50 gramów -
cebula
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z farszem grzybowym (wigilijne)
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej odsączone i posiekane grzyby. Całość razem chwilę przesmażamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do gotowej masy dodajemy łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną, cukrem i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczem.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)