Paszteciki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    350 g
  • cebula biała

    1 szt
  • pomidory suszone Smak

    7 szt
  • jajko

    1 szt
  • oliwki czarne Smak

    8 szt
  • sól

  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • ser żółty

    150 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą cukinie umyć odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(nie obierać),posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić piane i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową masę przełożyć do foremki (ja używam silikonowej od babeczek,gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło.Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.12.2016 13:51
super wyszły
Ola1young 09.05.2014 14:17
ładne i pyszne te paszteciki
mysza75 26.04.2014 11:31
Coś dla mnie bo uwielbiam cukinię
Dorota59 18.10.2013 19:15
świetna propozycja
Alex_M 16.10.2013 14:24
ale super pomysł!
adelajda 05.09.2013 08:37
smaczne i bardzo ładne !!!!
hahanka 01.08.2013 11:48
super przepis
rjustysia 25.05.2013 16:52
Pięknie wyglądają, świetny pomysł z takimi foremkami :)
kasiek 22.04.2013 10:00
bardzo smacznie wyglądają i są podzielne
caralajna 21.03.2013 21:12
apetyczne i na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat