Paszteciki szpinakowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • szpinakmrożony

    1/2 opakowanie
  • ser feta

    1/2 opakowania
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dla lubiących szpinak:)

Paszteciki jako przekąska na imprezie. Ciasto francuskie zakupione w sklepie tniemy na kwadraty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Farsz sporządzamy na patelni. Łyżkę masła wrzucamy na podgrzaną patelnię. Wsypujemy szpinak. Do szpinaku wyduszamy czosnek, przyprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu ( nie należy się go bać, gdyż w innym razie paszteciki będą mdłe) i soli. Gotowy szpinak musi ostygnąć.

Do miski przekładamy szpinak oraz drobne kawałki fety, mieszamy. Na środek kwadracików z ciasta francuskiego nakładamy farsz. Rogi kwadracików sklejamy do środka. Roztrzepanym jajkiem smarujemy górną warstwę ciasta francuskiego. Rozkładamy na blaszce. Pieczemy 10 minut. Należy kontrolować nasze paszteciki, jeśli zauważymy że nasze ciasto jest już brązowo-złote wyciągamy przekąskę i gotowe:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 19.12.2011 23:53
wyglądają bardzo apetycznie :)
Marta43 10.12.2011 18:49
nawet jak nie lubisz szpinaku to w tej konfiguracji możesz się przekonać :)
fasola 10.12.2011 18:37
ciekawy jestem smaku takich pasztecików

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat