Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki mięsno-grzybowe.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka pszenna 3 szklanki
masło 30 dag
jajko 3 szt
sól 1 płaska łyżeczka
śmietana 18 proc 5 łyżek
udka kurczaka gotowane 3 nieduże szt
grzyby leśne 10 szt spore
cebula 2 szt
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki mięsno-grzybowe.

Na stolnicę przesiać mąkę,posiekać ją nożem z masłem i pokruszonymi w palcach drożdżami .Wsypać sól,bić 2 jajka i wlać śmietanę.Szybko zagnieść,aby ciasto miało jak najkrócej kontakt z ciepłymi dłońmi,dzięki temu rogaliki są kruchutkie. Odstawić ciasto do lodówki nakrywając je z wierzchu np.lnianą ściereczką na ok. 3 godziny. W tym czasie przygotować farsz.Można zrobić więcej farszu i zamrozić,aby następnym razem przyspieszyć i ułatwić sobie pracę. Grzyby dokładnie oczyścić (ja miałam prawdziwki,maślaki i koźlarze,ale mogą być inne,nawet pieczarki),wypłukać.Pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku (ok.30 minut),Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Z udek oddzielić mięso od kości.Można użyć także porcji rosołowych z gotowania rosołu czy zupy lub innego gotowanego czy pieczonego mięsa). Cebule obrać,opłukać i osuszyć.Pokroić w półplastry i zeszklić na oleju,ostudzić. I teraz w zależności jakimi sprzętami dysponujemy w kuchni składniki farszu tj mięso,grzyby i cebule albo mielimy w maszynce albo miksujemy tak jak ja w rozdrabniaczu elektrycznym,tak by masa była jednolita i gładka. Doprawić już tylko solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i rozmarynem do smaku. Ciasto po określonym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o szer.ok.15 cm.Na środku wzdłuż nałożyć farsz mięsno grzybowy i zwinąć całość rulon.Brzeg, do którego zwijamy posmarować wzdłuż białkiem i lekko docisnąć,by ciasto się skleiło.Skleić też końce naszych rulonów i kroić ukośnie w poprzek na ok.4-6 cm kawałki.Układać je na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pozostawiając odstępy ok.2-3 cm, pomiędzy pasztecikami.Wierzchy smarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z pozostałym ze sklejania ciasta białkiem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30 minut w termoobiegu.Pysznie smakują na gorąco do barszczyku czy innych czystych zup.Ale i na zimno jako przekąski znikają błyskawicznie. Na drugi dzień paszteciki nadal są kruche i smaczne,dzięki dodatkowi masła . Nadmiar można poporcjować i zamrozić na różne imprezy,święta czy na zwykłą przekąskę.Nie liczyłam ile dokładnie porcji mi wyszło,ale ok.50 sztuk na pewno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.11.2012 13:43
Misiu53 tamte zjedzone.Ostatnio dodaję przepisy z dużym poślizgiem.Ale wkrótce upiekę następne.Tylko,czy barszczyk nadal będziesz miała?
Beatris 02.11.2012 10:55
Bardzo smakowita propozycja. Z chęcią wypróbuję.
Lemon 02.11.2012 07:56
super
misia53 01.11.2012 21:06
Ewcia , mam barszczyk czerwony ..... zapraszam cię z tymi pasztecikami i to bardzo serdecznie....hihi...
parysek10 01.11.2012 19:04
coś pysznego
mikrusiak 01.11.2012 15:04
rewelacja :)
Aga20 01.11.2012 15:03
Uwielbiam;) zawsze robię na święta;)
SmacznaPyza 01.11.2012 14:34
robię podobne ciasto krucho drożdżowe tylko wałkuję od razu po zagnieceniu :)
adelajda 01.11.2012 13:13
do barszczyku super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak