Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą (ciasto na paszteciki)

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 325 ml
drożdże 25 g
mleko 200 ml
jajko 1
sól do smaku
smalec 10 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą (ciasto na paszteciki)

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajko, resztę ciepłego mleka i sól; dokładnie wyrobić. Dodać roztopiony smalec. Ciasto dobrze wyrobić aż zacznie odstawać od ręki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. (przepis na nadzienie z mięsem / rybą znajdziecie w moim profilu). Ciasto i masę podzielić na 5 części. Z ciasta formować wąskie prostokąty, układać nadzienie równo wzdłuż ciasta, zwinąć rulon. Ciąć równej wielkości skośne kawałki (po 5 pasztecików z każdego rulonu). Paszteciki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, podwinięciem ciasta do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak