Ali

Paszteciki do barszczyku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka

    0,5 kg
  • drożdże suche

    4 łyżeczki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    160 gram
  • cukier

    1 łyżeczka

Na farsz

  • mięso mielone indycze

    400 gram
  • pieczarki

    500 gram
  • cebula

    300 gram
  • sól i pieprz

  • bułka czerstwa

  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy.
Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy białkiem, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Smarujemy żółtkiem, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadmiar pasztecików możemy zamrozić, ale raczej takowego nie przewiduję ;)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 15.11.2014 16:35
Rewelacja,uwielbiam z mięsa indyczego :-)
Megg 11.11.2014 22:11
wyśmienite :-)
Hrabina w kuchni 11.11.2014 21:02
Lubię, lubię :)
Malinka 11.11.2014 20:52
Prezentują się bardzo apetycznie!
ewelinapac 11.11.2014 20:37
pyszności takie paszteciki
IZABELA29 11.11.2014 20:34
bardzo takie lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat