Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 550 3 szkl
mleko 200 ml letniego
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 szt
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

pieczarki 250 g
kapusta kiszona 250 g
cebula 1 mała
pasztet 1 op, 100 g
sól i pieprz
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki

1. Z drożdży odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość.
2. Kapustę zalewamy wodą, aby była przykryta i gotujemy do miękkości, studzimy,odciskamy i siekamy na deseczce.
Cebulę siekamy drobno i dusimy na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki, umyte i oczyszczone ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli.
Dusimy do miękkości, studzimy.
Do kapusty dodajemy pasztecik i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz powinien mieć wyraźny ostry smak.
3. Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na pasy o szerokości 12-15 cm, na środek nakładamy farsz , zwijamy i tniemy na paszteciki co 3-4 cm .
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, zostawiam kilkanaście minut żeby podrosły.
Pieczemy na rumiano w 175*C ok 15 minut.
Podajemy do barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.06.2017 15:43
Uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak