Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna typ 550
3 szkl -
mleko
200 ml letniego -
drożdże świeże
30 g -
cukier
1 łyżeczka -
jajko
2 szt -
olej
3 łyżki -
sól
1 łyżeczka
Farsz
-
pieczarki
250 g -
kapusta kiszona
250 g -
cebula
1 mała -
pasztet
1 op, 100 g -
sól i pieprz
-
olej
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość.
2. Kapustę zalewamy wodą, aby była przykryta i gotujemy do miękkości, studzimy,odciskamy i siekamy na deseczce.
Cebulę siekamy drobno i dusimy na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki, umyte i oczyszczone ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli.
Dusimy do miękkości, studzimy.
Do kapusty dodajemy pasztecik i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz powinien mieć wyraźny ostry smak.
3. Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na pasy o szerokości 12-15 cm, na środek nakładamy farsz , zwijamy i tniemy na paszteciki co 3-4 cm .
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, zostawiam kilkanaście minut żeby podrosły.
Pieczemy na rumiano w 175*C ok 15 minut.
Podajemy do barszczu.
Komentarze (1)