Paszteciki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna typ 550

    3 szkl
  • mleko

    200 ml letniego
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • pieczarki

    250 g
  • kapusta kiszona

    250 g
  • cebula

    1 mała
  • pasztet

    1 op, 100 g
  • sól i pieprz

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z drożdży odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość.
2. Kapustę zalewamy wodą, aby była przykryta i gotujemy do miękkości, studzimy,odciskamy i siekamy na deseczce.
Cebulę siekamy drobno i dusimy na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki, umyte i oczyszczone ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli.
Dusimy do miękkości, studzimy.
Do kapusty dodajemy pasztecik i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz powinien mieć wyraźny ostry smak.
3. Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na pasy o szerokości 12-15 cm, na środek nakładamy farsz , zwijamy i tniemy na paszteciki co 3-4 cm .
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, zostawiam kilkanaście minut żeby podrosły.
Pieczemy na rumiano w 175*C ok 15 minut.
Podajemy do barszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 30.06.2017 15:43
Uwielbiam !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat