Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki
Kapustę obgotować 2 razy.
Grzyby dusimy na maśle, doprawiamy. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso, grzyby i kapustę mielimy w maszynce , następnie przesmażamy na maśle, podlewamy rosołem, doprawiamy, zostawiamy do wystygnięcia.
CIASTO:
Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, wyrośnięte drożdże, stopione i ostudzone masło, śmietanę i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na części. Wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy.
Na ciasto kładziemy farsz i zwijamy w ruloniki.
Paszteciki kroimy pod skosem.
Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.