Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kurczaka 1 kg
grzyby leśne 0,5 kg
cebule 3
masło
sól
pieprz
wywar z kurczaka 1,5 kg
mąka pszenna 450 g
drożdże 1/2 opakowania
jajko 1
żółtko jajek 1
masło stopione 10 dag
mleko 6 łyżek
śmietana
cukier 1 łyżeczka
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki

FARSZ:
Kapustę obgotować 2 razy.
Grzyby dusimy na maśle, doprawiamy. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso, grzyby i kapustę mielimy w maszynce , następnie przesmażamy na maśle, podlewamy rosołem, doprawiamy, zostawiamy do wystygnięcia.

CIASTO:

Do podgrzanego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, wyrośnięte drożdże, stopione i ostudzone masło, śmietanę i dokładnie wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na części. Wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy.
Na ciasto kładziemy farsz i zwijamy w ruloniki.
Paszteciki kroimy pod skosem.
Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 20.02.2013 10:59
dobre
rjustysia 13.02.2013 22:08
Bardzo lubię domowe paszteciki :)
Juleczka20 11.02.2013 20:26
pyszniutkie
Paolcia 11.02.2013 13:26
ooo jakie dobre:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak