Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek

Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    duży
  • oliwki zielone

    100 g
  • oliwki czarne

    50 g
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • tahini pasta sezamowa

    1-2 łyżki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
Bakłażana umyć i upiec w piekarniku, aż stanie się miękki i lekko się pomarszczy. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować.
Krok 2 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i osączone oliwki bez pestek - zielone (mogą być nadziewane) i czarne. Ponownie zmiksować dodając łyżkę lub dwie tahini oraz niewielką ilość oliwy.
Krok 3 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
Gotową pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić.
Krok 4 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
Podawać na ulubionym pieczywie świeżym albo opiekanym.
Habibi
Gotową pastę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat