Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasta z papryki pieczonej z czosnkiem i migdałami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona
1 kg
czosnek
3-5 ząbków
migdały mielone
1/3 szkl.
zielenina
średni pęczek
oliwa
1/4 szkl.
cytryna
1 duża
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z papryki pieczonej z czosnkiem i migdałami

Paprykę umyć, wytrzeć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piecok.20-25 minut, aż papryka zacznie ciemnieć.
Ostrożnie przełożyć gorące papryki do worka foliowego (do zapiekania), zamknąć szczelnie i pozostawić do zaparowania i przestygnięcia.
Ciepłą paprykę obrać ze skórek i oczyścić dokładnie z nasion - włożyć do blendera lub malaksera, dodać zgniecione ząbki czosnku, zmielone lub przesiekane migdały (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), sok i skórkę otartą z całej wyszorowanej cytryny oraz opłukaną i osączoną zieleninę (najlepiej same listki bez łodyżek) - miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Pastę spróbowac i dosolić do smaku - nadal miksować dolewając oliwę.

Gotową pastę przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki - można przechować przez 3-4 dni.
W razie chęci zachowania pasty na dłużej wystarczy ją zapasteryzować.

Do pasty można doddać świeżą natkę kolendry, bazylię, tymianek, natkę pietruszki albo trochę lubczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.10.2012 18:08
Piękne masz koty, a jednego dość upartego.
anemon 19.10.2012 18:05
Podoba mi się Twój pomysł na pastę z pieczonej papryki, której smak uwielbiam, trochę mniej lubię, a właściwie wcale nie lubię ją obierać ze skórki.
EWI 19.10.2012 16:30
musi być pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak