Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką i tahini

Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką i tahini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szkl
  • woda

    2 szkl
  • marchewka

    3 duże szt
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżeczki
  • chili

    płatki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • sok z cytryny

    odrobina
  • ziarna sezamu

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

2. Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy w blenderze.

3. Wystudzoną soczewicę mielimy, dodajemy marchewkę, tahini, płatki chilli, kmin rzymski, sól, pieprz i sok z cytryny. Pastę przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/08/pasta-z-czerwonej-soczewicy-z-marchewka.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiktoria29

19.08.2015 20:39
fajna pasta

cukiereczek

19.08.2015 19:42
wyjątkowy przepis

Stenka

19.08.2015 19:41
ciekawy przepis

Marta Ryżek-Kalkowska

19.08.2015 18:23
super danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat