Pasta z ciecierzycy z koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    2 szklanki
  • koperek

    1 peczek
  • cebula biała

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasta z ciecierzycy z koperkiem foto
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach.


Krok 2 - Pasta z ciecierzycy z koperkiem foto
W czasie kiedy ciecierzyca się gotuje, siekamy cebulkę w kostkę i szklimy na oliwie.
Krok 3 - Pasta z ciecierzycy z koperkiem foto
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać posiekany koperek, cebulkę, roztarty czosnek i oliwę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałka muszkatołową. Serwować jako pastę do pieczywa i tostów.
kloruś
2 szklanki suchej ciecierzycy przed ugotowaniem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 28.03.2015 11:04
świetna pasta :)
justynkag 23.03.2015 22:17
Fajnie, brakuje mi pomysłów na ciecierzycę. Do wypróbowania
kasienka23 23.03.2015 18:38
smaczna i zdrowa pasta :)
Grazyna0211 23.03.2015 17:53
bardzo smaczna pasta
Ania321 23.03.2015 16:56
Pyszna pasta, muszę wypróbować :)
Beatris 23.03.2015 16:24
Smakowita pasta, lubię takie:)
IKrakowianka 23.03.2015 16:07
super pomysł na pastę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat