Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta słonecznikowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik łuskany 1/2 szkl.
czosnek 1 ząbek
sol1 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 1 łyż.
woda 2 łyż.
sok z cytryny 1/2 łyżecz.
cukier 1 szczypta
szczypiorek 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta słonecznikowa

Kroki postępowania

1
Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu aż zmieni kolor na lekko złoty, zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.
Krok 1 - Pasta słonecznikowa foto
2
Do pojemnika przekładam uprażone ziarna słonecznika, dodaję obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, olej i wodę. Całość miksuję na jednolitą masę. W razie czego dolewam trochę więcej wody tak aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Krok 2 - Pasta słonecznikowa foto
3
Gotową pastę przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce do kilku dni. Podaję z pieczywem lub waflami ryżowymi.
Krok 3 - Pasta słonecznikowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 15.08.2013 10:33
pysznie - uwielbiam taka pastę
IZABELA29 26.07.2013 16:34
apetyczna takiej nie jadłam
Olga_SK 24.07.2013 09:42
Fajny pomysł! Muszę wypróbować :)
aisoglam 24.07.2013 09:10
Fajnie wygląda ta pasta :)
Mniam 24.07.2013 09:01
Nie jadłam takiej pasty, ale musi być dobra!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak