Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasta "pesto" z awokado i bazylią

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

awokado
1 szt.
bazylia świeża
1 drzewko
orzechy włoskie
50 g
ser cheddar
50 g
czosnek
3 ząbki
oliwa
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
ksylitol
0,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat

Porada

PRZECHOWYWANIE: Pastę przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta "pesto" z awokado i bazylią

Kocham pesto w rozmaitych kombinacjach składnikowych, jak również zdrowe i pożywne pasty z awokado. Dzisiaj postanowiłam połączyć ulubione przeze mnie składniki i tak powstał niezwykle zgrany duet czyli kulinarna fuzja, łącząca w sobie zielone pesto bazyliowe oraz aromatyczną pastę z awokado. Pasta "pesto" idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystana także jako smarowidło do pieczywa, dodatek do jajek, wędlin czy serów. Całość jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna. Głębi smaku oraz nutki pikanterii dodaje czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz ser cheddar red. Smacznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).

Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! :D

Pasta może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad :D).

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 31.08.2016 21:37
Bardzo lubię :-)
Diana Rusiłowicz 13.08.2016 01:21
Smakowicie wygląda!
luna76 12.08.2016 09:37
wspaniała !!! :)
Franciszek 12.08.2016 00:58
super pomysł
Habibi 11.08.2016 18:22
pyszna pasta :)
Bernadeta1 11.08.2016 18:19
lubię takie
Wafelek2601 11.08.2016 15:06
Pysznie wygląda
Ola1984 11.08.2016 14:24
Uwielbiam :)
misia123410 11.08.2016 13:01
jakie pyszności:)
AZgotuj 11.08.2016 12:40
co ja bym dała, żeby go mieć!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak