Pasta "pesto" z awokado i bazylią

Pasta "pesto" z awokado i bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    1 szt.
  • bazylia świeża

    1 drzewko
  • orzechy włoskie

    50 g
  • ser cheddar

    50 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ksylitol

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kocham pesto w rozmaitych kombinacjach składnikowych, jak również zdrowe i pożywne pasty z awokado. Dzisiaj postanowiłam połączyć ulubione przeze mnie składniki i tak powstał niezwykle zgrany duet czyli kulinarna fuzja, łącząca w sobie zielone pesto bazyliowe oraz aromatyczną pastę z awokado. Pasta "pesto" idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystana także jako smarowidło do pieczywa, dodatek do jajek, wędlin czy serów. Całość jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna. Głębi smaku oraz nutki pikanterii dodaje czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz ser cheddar red. Smacznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).

Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! :D

Pasta może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad :D).

Życzę smacznego! :)
Futka
PRZECHOWYWANIE: Pastę przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AniaHania

31.08.2016 21:37
Bardzo lubię :-)

Diana Rusiłowicz

13.08.2016 01:21
Smakowicie wygląda!

luna76

12.08.2016 09:37
wspaniała !!! :)

Franciszek

12.08.2016 00:58
super pomysł

Habibi

11.08.2016 18:22
pyszna pasta :)

Bernadeta1

11.08.2016 18:19
lubię takie

Wafelek2601

11.08.2016 15:06
Pysznie wygląda

Ola1984

11.08.2016 14:24
Uwielbiam :)

misia123410

11.08.2016 13:01
jakie pyszności:)

AZgotuj

11.08.2016 12:40
co ja bym dała, żeby go mieć!:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat