Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta fasoli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbek czosnku 1 szt
oliwa
ocet balsamiczny
natka pietruszki
pieprz
sól
papryczka chilli
fasola 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta fasoli

To prosta i szybka w wykonaniu pasta kanapkowa, która dostarczy nam niezbędnej porcji białka. Doskonale sprawdzi się na pełnoziarnistym pieczywie, z dodatkiem świeżych warzyw.
Fasolę odsączamy z zalewy na sitku i przesypujemy do moździerza lub głębszej miseczki. Ucieramy pałką lub widelcem na gładką masę. Dodajemy nieco oliwy z oliwek, tak aby nadać paście odpowiednią konsystencję.
Doprawiamy do smaku kroplą octu balsamicznego, roztartym z odrobiną soli ząbkiem czosnku oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jesteśmy gotowi na mocne doznania smakowe dokładamy nieco świeżej i posiekanej papryczki chili. Dodajemy jeszcze siekaną natkę pietruszki i dosalamy do smaku. Pastę schładzamy przez noc w lodówce i podajemy na śniadanie.
>> Taką pastę możemy wykonać z dowolnego rodzaju fasoli. Jeśli mamy więcej czasu możemy sięgnąć po świeżą fasolę, namoczyć ją przez noc, a następnie ugotować. Możemy także poeksperymentować i połączyć różne rodzaje fasoli np. białą, czerwoną i mung. Natkę pietruszki możemy zastąpić dowolnymi kiełkami lub szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magiczna_Kuchnia 08.05.2013 09:34
Robię bardzo podobną, pycha:)
Konczi 08.05.2013 08:20
przyznam że lubię takie pasty a dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak