Przepis i sposób przygotowania na: Pasta a'la pasztet z cieciorki i pieczarek
W misie blendera umieścić odsączoną z soku cieciorkę. Zmielić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cieciorki. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę a czosnek posiekać. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem soli ( pół łyżeczki). Dodać masło a następnie pieczarki. Dusic do zmięknięcia pieczarek. Następnie przełożyć do ciecierzycy. Wymieszać. Dodać paprykę, sól (pół łyżeczki ), sok z cytryny, gałkę muszkatołową, pietruszkę posiekaną, cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Dokładnie wymieszać.
2.
Przełożyć do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i obłożonej pergaminem. Na wierzch posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.