Parykowy sos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 kg
  • czosnek

    2
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 kg
  • przecier pomidorowy

    5 słoiczków
  • ziele angielskie

    8
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5
  • sól

  • Papryka ostra mielona Prymat

    35 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku obieramy i mielimy. Wszystkie papryki czerwona oraz ostrą papryczkę musimy bardzo dokładnie oczyścić. Pokrojone papryki kroimy na mniejsze kawałki. Obrane papryki dokładnie mielimy. Do mielonych składników dodajemy ocet, przecier pomidorowy oraz cukier. Wszystkie te składniki mieszamy razem i gotujemy całość. Po chwili doprawiamy liśćmi laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego. Do gotujących składników dodajemy również około dwóch- trzech łyżeczek soli. Ugotowany sos z czerwonej papryki nakładamy do słoików, a później jeszcze pasteryzujemy przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 17.07.2012 09:48
Robię podobne sosy :)
Papryczka 10.02.2012 20:06
super
gosia47-47 29.11.2011 08:03
musi być smaczny
sylwia / sytofala 28.11.2011 14:39
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat