Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paruchy na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 2 szt
cukier 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
roztopione masło 50 g
dżem 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paruchy na słodko

Do miski kruszymy drożdże.

Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.

Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.


Wyrabiamy na gładkie ciasto.

Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).

W każdej wygniatamy dołek.

Nakładamy po łyżeczce marmolady.

"Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.

Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.

Do dużego garnka nalewamy wodę.

Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!

Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.

Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut

Przekładamy delikatnie na talerz.

Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 26.04.2013 10:28
też się nie spotkałam z tą nazwą, ale przepis mi się podoba ;)
Mysiunia 26.04.2013 07:35
uwielbiam tzw. pampuszki :) postaram się zrobić wg Twojego przepisu, mam nadzieję, że mi wyjdą :)
monisia1977 26.04.2013 06:43
super wygladają
Gary Michy 25.04.2013 22:55
Świetny przepis. Pychota! :)
Zdzisław 25.04.2013 22:20
przepysznie podano
muffina 25.04.2013 22:06
haha ale fajna nazwa:)Ja znam pampuchy, bułki na parze, ale paruchy coś nowego. Przepis rewelka;D
babajaga1969 25.04.2013 21:27
pyszne, z nadzieniem
migotka28 25.04.2013 21:05
aż ślinka cieknie na ich widok
angelika14 25.04.2013 21:04
ciekawy pomysł, bo przyznam, że na sodko nigdy ich nie robiłam, ale na pewno spróbuję
joanna__s 25.04.2013 20:26
Oj dawno, dawno takich nie jadłam! Pycha.
25.04.2013 20:20
Fajny pomysł, zawsze robiłam z boczkiem i cebulką. Ostatnio zrobiłam własną "konfiturkę". Wzięłam resztę mrożonych owoców - truskawki i maliny, wsypałam do garnka, dodałam pół szklanki żurawinowej paoli, poddusiłam, gęściejsze włożyłam w środek, pozostałym sosem polałam, dałam śmietankę z piątnicy 36%, PYCHA.
babi17 25.04.2013 20:09
rewelacyjne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak