Przepis i sposób przygotowania na: Paruchy na słodko
Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.
Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
W każdej wygniatamy dołek.
Nakładamy po łyżeczce marmolady.
"Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.
Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.
Do dużego garnka nalewamy wodę.
Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!
Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.
Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut
Przekładamy delikatnie na talerz.
Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!