parówki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    1,2 kg
  • jajka

    3 szt
  • parówki

    10 szt
  • gałka muszkatałałowa

    szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki zmielić i wymieszać z mąką oraz jajkami zagnieść doprawić od smaku. Uformować ciasto w kształcie walca i pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Kawałki parówki owinąć w cienki plaster ciasta i włożyć do wrzącej wody i ugotować z dodatkiem soli. Wyjąc cedzakiem i gorące obtaczać w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga130982 06.08.2011 08:03
mniam mniam
monika154 01.07.2011 16:42
świetne
halina17 04.04.2011 10:41
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat