Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w drożdżowym cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
mleko 250 ml
drożdże świeże 30 g
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka

Dodatkowo

parówki cienkie 10 szt
ketchup łagodny
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w drożdżowym cieście

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy, wykruszamy drożdże i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Parówki w drożdżowym cieście  foto
2
Do miski wsypuje mąkę dodaję sól i jeszcze ciepły rozczyn z drożdży, dodaję olej i wyrabiam ciasto
Krok 2 - Parówki w drożdżowym cieście  foto
3
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Parówki w drożdżowym cieście  foto
4
Następnie dziele na 2 części i wałkuje cienkie placki, które kroję w podłużne paski. Na każdym pasek nakładam porcję ketchupu, układam parówkę
Krok 4 - Parówki w drożdżowym cieście  foto
5
Owijam parówkę ciasno w ciasto. Przekładam na blachę wyłożą papierem do pieczenia.
Krok 5 - Parówki w drożdżowym cieście  foto
6
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13 minut, smaruję roztrzepanym jajkiem i dopiekam przez 7 minut.
Krok 6 - Parówki w drożdżowym cieście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.04.2015 11:59
super kolacja
Seba 07.02.2015 08:46
pyszne jedzenie
adelajda 04.02.2015 16:31
dobra przekąska
Adam/ZUB3R 01.02.2015 21:41
wyglądają smacznie
Konczi 01.02.2015 18:58
super przekąska
cukiereczek 01.02.2015 18:30
ciekawa przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak