Parówki w cieście z serem żółtym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże

    8 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    70 dag
  • ser żółty

    20 dag
  • parówki cienkie

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić, drożdże dać do letniego mleka, dodać cukier. Poczekać aż wyrośnie. Mąkę dać do miski, zrobić rowek, posolić, wlać rozrobione drożdże. Wbić żółtka i jajko. Zamieszać. Następnie wyrabiać ręką, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną margarynę. Przykryć ściereczką i dać do wyrośnięcia. Przygotować parówki, usunąć osłonki i przekroić wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy lub półce. Pokroić ciasto na paski. Parówki zawijać ciastem. Układać na brytfannie wysmarowanej masłem. Ser żółty zetrzeć, na każdą parówkę zawiniętą w ciasto dać po trochu sera. Nakładać na całej długości parówki. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Smacznego!!! Można podawać z keczupem jeśli ktoś lubi :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia20 10.05.2012 13:04
też takie robiłam pycha
MagdaeM 06.05.2012 19:47
smaczne ;)
Sylwia29 06.05.2012 14:14
Mmm.. Przepyszne!
EWI 06.05.2012 14:11
pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat