Parówki w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże

    8 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuki
  • mąka

    70 dag
  • parówki cienkie

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Parówki w cieście foto
Margarynę roztopić, drożdże dać do letniego mleka, dodać cukier. Poczekać aż wyrośnie. Mąkę dać do miski, zrobić rowek, posolić, wlać rozrobione drożdże. Wbić żółtka i jajko. Zamieszać. Następnie wyrabiać ręką, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną margarynę. Przykryć ściereczką i dać do wyrośnięcia.
Krok 2 - Parówki w cieście foto
Przygotować parówki, usunąć osłonki i przekroić wzdłuż na pół.
Krok 3 - Parówki w cieście foto
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy lub półce.
Krok 4 - Parówki w cieście foto
Pokroić ciasto na paski.
Krok 5 - Parówki w cieście foto
Parówki zawijać ciastem. Układać na brytfannie wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut.
Krok 6 - Parówki w cieście foto
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 06.05.2012 14:39
takie buły parówkowe mogę zjeść...
pioge7 06.05.2012 13:30
ekstra
Mati3 06.05.2012 13:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat