Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
drożdże 10 dag
mleko 1/2 l
cukier 3/4 szkl
jajko 3 szt
jagody 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce z jagodami

Mleko podgrzewamy w rondelku, ma być letnie. Następnie do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Do miski natomiast wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz jajka, a na samym końcu wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jagody przebieramy, łączymy z cukrem. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności, jak, kto lubi. Następnie, gdy ciasto juz podwoi objętość, odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy go i na środek nakładamy porcję jagód. Następnie dokładnie formujemy i sklejamy kulki. Gotowe parowańce układamy na podsypanej mąką stolnicy, aby jeszcze chwilę podrosły. Następnie parowańce parujemy na parze 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak