Parowana pierś w kwiatach podana na karmelizowanych pomidorkach cherry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • kwiaty nasturcji

    1 szczypta
  • kwiaty nagietka

    1 szczypta
  • kwiaty lawendy

    1 szczypta
  • płatki chille

    1 szczypta
  • pomidor malinowy

    20 szt
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • wino białe

    4 łyżki
  • szczypior

    do dekoracji
  • por

    do dekoracji
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety nacieramy solą morską , suszonymi kwiatami ,chille i skrapiamy olejem by nam nie przywierały do sitka , bo nie mam parownika .
Bierzemy garnek nalewamy do połowy wody , wkładamy do niego sitko tak by ładnie się trzymało i nie było zanurzone w wodzie , układamy mięso i przykrywamy miską szklaną , parujemy ok 45min na wolnym ogniu .

Na patelnię dajemy odrobinę oleju rzepakowego , wrzucamy pomidorki pokrojone ćwiartki , miód , ocet ,wino i solimy , doprowadzamy do wrzenia i na dużym płomieniu redukujemy soki ok 3 min , tak by nam się pomidory nie rozpadły .

Układamy na talerzu nasze pomidorki , na nie kładziemy mięso , dekorujemy porem i szczypiorem .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 05.04.2017 15:16
bardzo dobre danie, warte wypróbowania
IZABELA29 02.03.2017 11:27
smacznie i lekko
Jolanta40 28.11.2016 11:20
pyszny obiad
Ada-Gaba 20.09.2016 21:40
przepięknie podane
agaK. 12.07.2015 21:27
Nigdy nie podchodziło mi mięso na słodko, ale za to coraz bardziej zadziwiają mnie kwiaty na talerzu:)
Ada-Gaba 04.11.2014 20:17
znakomity przepis
Christopher 16.10.2013 01:24
Elegancko!
Katarzyna/kate1980 30.09.2013 22:29
bardzo fajny pomysł i świetna nazwa
Anna133 30.09.2013 13:08
msmors ale mi posłodziłaś :rumienię sie : jak popatrzę na moje foto sprzed 2,5 roku to troszeczkę nie wierzę iż to moje ,wiele się tutaj nauczyłam :D
Janina 30.09.2013 12:44
Świetny pomysł;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat