Paprykowy sos do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • czosnek z chilli

    6 ząbków
  • średni pomidor

    1 sztuka
  • seler

    1 gałązka
  • sól

  • pieprz

  • curry

    3/4 łyżeczki
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę ułożyć na grillu i mocno spiec, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i zaczekać kilka minut, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki.
Czerwoną paprykę zmiksować na gładko razem z 1 obranym ze skórki pomidorem i dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy. Zmiksowaną masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć do słoiczka.
Zieloną paprykę zmiksować z selerem, dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy, następnie masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na czerwoną masę.
Żółtą paprykę zmiksować z czosnkiem i oliwą, gładką masę doprawić curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na masę zieloną. Gotową pastę schłodzić i podawać do grillowanego mięsa lub dodatek do wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat