Na dzikim mięsie gotujemy wywar około godziny, odcedzamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i zesmażamy na patelni na maśle na kolor brązowy – dorzucamy do odcedzonego wywaru , dodajemy kilka liści laurowych,pieprz,sól , marchew,korzeń pietruszki,seler i por – gotujemy do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Paprykę kroimy w grubą kostkę ( pozbawiając gniazd nasiennych) , cebulę kroimy w pióra i smażymy na maśle razem z papryką 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę,cebulę,ziemniaki i dwie łyżki słodkiej papryki dorzucamy do zupy, gotujemy 15 minut. Dodajemy fasolę z puszki razem z sosem i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Zupę podajemy bardzo gorącą z białym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.