Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udka kurczaka 6 sztuk
czosnek ząbki 3 duże

Marynata

Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy 8 łyżek

Porada

Jeżeli czas dopisuje, udka możemy marynować przez noc, wtedy ich smak zyska na intensywności.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku

Kroki postępowania

1
1. Udka myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obok kostki robimy nacięcie i wciskamy obrany i przekrojony na pół (lub cały mały) ząbek czosnku.
Krok 1 - Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku foto
2
2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą każde udko. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku foto
3
3. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach (aż skórka będzie chrupiąca i spieczona)
Krok 3 - Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.01.2015 14:33
pyszny obiad :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak