Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAPRYKOWE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM BOCZKIEM

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 700 gram
mąka pszenna 6 łyżek
jaja 2 szt.
sól 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 szt.
boczek wędzony 100 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżki ( siekanej )
cebula 1 duża szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: PAPRYKOWE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM BOCZKIEM

1.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub umieścić w robocie kuchennym z ostrymi ostrzami i zmielić. Dodać jaja, mąkę, sól, natkę pietruszki i paprykę słodką mieloną.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
2. Paprykę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Boczek także pokroić w kotkę podsmażyć na patelni ze szczyptą soli i papryki.
Dodać do ziemniaków. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.11.2015 07:49
smaczny pomysł
Wafelek2601 06.11.2015 11:29
Bardzo dobre
Futka 06.11.2015 11:12
Przepyszne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak