Paprykowe kaszaloty z mięsem

Paprykowe kaszaloty z mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kaszaloty, czyli czerwone papryki faszerowane zdrowa kaszą wymieszaną z soczystym, dobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    6 sztuk

Farsz:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    800 gramów
  • kasza gryczana

    150 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżeczki
  • natka pietruszki

    6 łyżek
  • żółty ser

    120 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Paprykowe kaszaloty z mięsem foto

Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.

Żółty ser pokroić na 6 słupków. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

Krok 2 - Paprykowe kaszaloty z mięsem foto

Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę mięsną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Paprykowe kaszaloty z mięsem foto
Papryki napełnić farszem, do każdej włożyć 1 słupek żółtego sera, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.11.2018 06:56
Bardzo smaczne te kaszaloty :)

Basiliana

29.11.2018 20:50
Bardzo apetyczny farsz. Dla mnie jego dużą zaletą jest dodatek kaszy gryczanej. Nazwa potrawy jest ciekawa:)

Bożena Matuszczyk

29.11.2018 10:52
Ewelina Twoje przepisy i potrawy są rewelacyjne,aż chce się jeść.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat