Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka żółta

    10 szt.
  • ryż długoziarnisty

    400 g
  • marchew

    2-3 duże
  • seler korzeniowy

    średni
  • seler nać

    do smaku
  • cebula biała

    2 duże
  • kabaczek

    średni
  • sól i pieprz

    do smaku
  • czosnek

    do smaku
  • sok pomidorowy

    2 litry
  • ziele angielskie całe

    po 2-3 szt. na słoik
  • liście laurowe

    10 szt.
  • lubczyk świeży

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • zioła

    do smaku
  • cebula

    duża do sosu
  • pieprz czarny ziarnisty

    do smaku
  • przyprawa w płynie

  • przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
Ugotować ryż na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić bardzo dokładnie.
Krok 2 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Obrane warzywa zetrzeć na największych oczkach tarki i dodać do cebuli - posolić, popieprzyć i poddusić, aż zmniejszą objętość.
Krok 3 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
Ryż wymieszać dokładnie z warzywami, dodać posiekaną zieleninę i dodać wyciśnięty czosnek.
Krok 4 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
W garnku połączyć sok pomidorowy z taką samą ilością wody, dodać pokrojoną cebulę, trochę uniwersalnej przyprawy warzywnej, płynną przyprawę do zup oraz odrobinę cukru do smaku. Zagotować i podgrzewać kilka minut - ostudzić i odcedzić cebulę.
Krok 5 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
Do każdego słoika ok. 650-750ml włożyć po jednym liściu laurowym, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz ew. kilka ziaren pieprzu - ostrożnie wcisnąć wydrążoną paprykę, nadziać możliwie ciasno farszem ryżowym, posypać pieprzem i ziołami i zalać przygotowanym sosem. Skropić wierzch niewielką ilością oliwy. Zakręcić szczelnie.
Krok 6 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
Słoiki zapasteryzować w garnku z wodą albo w piekarniku rozgrzanym do 150*C - najlepiej 2-3 razy w odstępach 24h.
Habibi
Papryka zapasteryzowana jednorazowo nadaje się do przechowywania w lodówce do 2 tygodni. Jeśli proces pasteryzacji zostanie powtórzony 2 razy - można słoiki przechwywać w chłodnym ciemnym miejscu (poza lodówką) nawet przez kilka miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat