Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
papryka
6 duża -
ryż paraboliczny
2 saszetki po 100 g -
ryż brązowy
2 saszetki po 100 g -
cukinia
1 ok 200 g -
cebula
1 duża -
seler naciowy
2 łodyga -
kurki blanszowane
1 szk -
pierś z kurczaka
500 g -
koperek
2 łyżka -
Czosnek staropolski Prymat
1 łyżka -
sól
do smaku -
sos chili słodko-pikantny
4 łyżka -
sos sojowy
3 łyżka -
olej
4 łyżka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Papryka z pysznym nadzieniem
Kroki postępowania

Z papryk usunąć gniazda nasienne.

Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.

Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.

Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.

Podawać na gorąco.
Komentarze (7)