Papryka z pysznym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    6 duża
  • ryż paraboliczny

    2 saszetki po 100 g
  • ryż brązowy

    2 saszetki po 100 g
  • cukinia

    1 ok 200 g
  • cebula

    1 duża
  • seler naciowy

    2 łodyga
  • kurki blanszowane

    1 szk
  • pierś z kurczaka

    500 g
  • koperek

    2 łyżka
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • sos chili słodko-pikantny

    4 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżka
  • olej

    4 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
W dwóch garnach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu.
Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.
Krok 3 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.
Krok 4 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać.
Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.
Krok 5 - Papryka z pysznym nadzieniem foto
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 04.04.2016 22:11
pyszne nadzienie
ben-ka 04.04.2016 14:09
Moje ulubione danie.
Anna133 05.09.2012 21:33
ja też faszeruję czym popadnie
wedith1 23.08.2012 10:19
Na pewno jest pyszne to nadzienie:)
cukiereczek 23.08.2012 08:03
ja też kupiłam paprykę i będę ją nadziewać
iziona 21.08.2012 15:49
Uwielbiam paprykę, a ta wyglada cudnie:)
sylwia / sytofala 21.08.2012 11:08
sezon paprykowy się rozkręca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat